6. Novatoriška, konkurencinė ir palaikymo reklama. Reklamos spiralė.

13/07/2012 14:56

 

6. Novatoriška, konkurencinė ir palaikymo reklama. Reklamos spiralė.
Reklamos spiralė - Reklamos spiralė:
Iš pradžių novatoriška prekės reklama (įvedimo stadija)
Paskui – konkurencinė
Palaikymo
Vėliaus gali kartotis (atnaujintas įvedimas, konkurencija, palaikymas)
Skirtingais etapais skiriasi reklamos tikslai. Atnaujinimas galiams ne vieną kartą.
Novatoriška reklama supažindinti su prekės ženklu, sudaryti žinomumą
Konkurencinė reklama išsiskirti konkurentų tarpe, unikalumas
Palaikymo reklama išsaugoti esamus pirkėjus, palaikyti žinomumą
Reklamos spiralė – reklamos paskirstymas pagal prekės gyvavimo ciklą. Pabrėžia reklamos veiksmus kiekvienoje prekės gyvavimo ciklo stadijoje.
1) Prekės įvedimas.
o Tikslas – sukurti pirminį poreikį.
o Įvedimo stadija. Vyksta pamažu. Jeigu vartotojas naują prekę priima teigiamai, ji įsitvirtina greitai. Prekės įvedimas į rinką ir vartotojo informavimas reikalauja didžiausių reklamos pastangų ir lėšų. Tam skiriama daug investicijų reklamai ir kitoms rėmimo priemonėms, kad būtų užtikrintas prekės populiarumas vėliau.
2) Konkurencinė stadija [competitive].
o Tikslas – pasiekti pardavimų augimą, sukurti specialų poreikį.
o Augimo stadija. Pardavimas didėja. Pakartotiniai ir nauji pirkimai. Išlaidos reklamai išleka didelės. Pasirodo konkurentai. Tuomet galima šiek tiek mažinti kainą, tobulinti prekės technologiją ir kitus parametrus. Reklama aktyvi, įvairi ir atakuojanti, paveikianti vartotoją.
3) Palaikymo [retentive] arba brandos stadija.
o Tikslas – palaikyti pardavimus primenant apie prekės ženklą. Reklamoje pabrėžiamas prekės pavadinimas.
o Prekės brandos stadija. Pardavimai stabilizuojasi, laikosi tam tikrame lygyje. Išryškėja konkurentų pozicija, prekė tampa gerai žinoma vartotojui. Pardavim olygį palaiko pastovi, bet negausi reklama ir tam tikra marketingo strategija. Bandoma didinti prekės pardavimą nuolatiniams pirkėjams. Reklama išryškina naujas prekės vartojamąsias savybes, ieškoma naujų vartotojų. Ypač svarbus reklamos kūrybiškumas, jos pranašumas, lyginant su konkurentais.
Čia praktiškai pagal šitą ir tie punktai – novatoriška reklama [nauja – įvedimas], konkurencinė [išsiskyrimas iš kitų, apyvartos didinimas, rinkos susikūrimas] ir palaikymo [brandos stadijoj, primenant apie prekę]
Kokurencinė
Reklama yra rinkodaros dalis, tad ir jos tikslas yra pritraukti vartotojus, parodant jiems produkto naudą. Prieš kurdami reklaminę strategiją, reklamos specialistai surenka ir analizuoja informaciją apie siūlomą produktą, konkurencinę rinką bei vartotojus. Reikia žinoti ne tik reklamuojamų prekių arba paslaugų savybes ir ypatumus, bet ir tai, ką daro konkurentai, kokias kainas jie siūlo, kaip jie save pristato rinkoje. Labai svarbu kuo daugiau sužinoti ir apie potencialius produkto vartotojus. Svarbus yra ne tik jų amžius, lytis ir socialinis statusas, bet ir kaip ir kodėl jie perka ir vartoja produktą, kokiomis reklamos priemonėmis juos galima pasiekti bei atsakyti į daugelį kitų klausimų. Ši informacija leidžia reklamos specialistams suformuluoti produkto išskirtinumą ir kuo geriau bei įdomiau potencialiam vartotojui pristatyti produkto naudą pasitelkiant reklamą. Tai negarantuoja, bet didina tikimybę, kad vartotojas susidomės produktu ir norės jį įsigyti.
Net jeigu viską padarėte teisingai ir jūsų reklama apeliuoja į tikslinį pirkėją, teks išleisti nemažas sumas, kad jūsų naują prekinį ženklą pastebėtų ir, svarbiausia, įsimintų. Nors Lietuvos reklamos rinka kol kas nėra perpildyta, kaip pavyzdžiui JAV arba mūsų kaimynės Rusijos, tačiau vis dėlto reklaminės informacijos srautas yra didžiulis.
Paprastai žmonės gali prisiminti iki dešimties prekių ženklų. Likę 990 pasiklysta mūsų "perkrautos" atminties labirintuose. Kad vartotojas įsimintų naują prekinį ženklą, jis turi apie 7-9 kartus atkreipti dėmesį į reklamą. Blogiausia yra tai, kad du kartus iš trijų vartotojas reklamos paprasčiausiai nepastebi. O tai reiškia, kad jūsų potencialiam pirkėjui reikia 21-27 kartus pamatyti reklamą tam, kad jis įsimintų naują prekinį ženklą. Net šiuo atveju dar nereiškia, kad vartotojas pirks būtent jį. 
Taigi didelė konkurencinė kova iš reklamos neleidžia tikėtis didelių ir greitų rezultatų. Vakarų šalių tyrimai rodo, kad daugelio besireklamuojančių įmonių išleistos lėšos šiandien atneša tik nuo 1 proc. iki 4 proc. trumpalaikio apyvartos augimo. Reklama nulemia įmonės ilgalaikę sėkmę konkurencinėje kovoje. Nors galutinis reklamos tikslas ir yra pelno didinimas, tačiau pelnas padidės tik po to, kai potencialūs pirkėjai supras Jūsų produkto naudą, išgirs apie tai pakankamai daug kartų, įsimins Jūsų prekinį ženklą, galės atskirti jį nuo kitų, pasitikės juo ir pagaliau nuspręs jį išbandyti. O išbandžius, jūsų produktas gali visiškai neatitikti kliento lūkesčių ir jis nepirks jo pakartotinai.
Populiariausi reklamos būdai – reklama rinkos daliai išlaikyti
Pozicionavimo reklama [kuriama stiprios konkurencijos rinkoje, išskiriama prekė iš kitų]
Masinio poveikio reklama [skirta masiniam vartotojui, dažnai net netaiko diferencijavimo strategijos; išskirtinis bruožas – dažnas kartojimas, skirta plačiai grupei universali prekė]
Skatinanti reklama [priskiriama reklama, kuri skatina ateiti į pardavimo vietą; pardavimo vietai, o ne prekės ženklui, nediferencijuoja, paskatina įsigyti pigiau à išpardavimai, degustacijos, etc. Dažnai naudojama smunkant prekės paklausai]
Imitacinė reklama [imituoja rinkos lyderio reklamą]
Lyginamoji reklama

Atgal

Kontaktai

SEO MAMA
Kaunas, Lithuania

© 2009-2023 www.evelinos.info visos teisės saugomos. Visos rinkodaros, marketingo, seo paslaugos

Make a free websiteWebnode