32. Emocinė reklama.

13/07/2012 15:17

Emocinė reklama.
• Emocinės reklamos tikslas – sukurti tvirtą nuolatinę asociaciją tarp prekės vartojimo patirties ir prekės ženklo.
• Emocinė reklama – tai reklama, naudojanti emocinį pasakojimo būdą (emocinio turinio elementus)
• Emocinė reklama paverčia prekės naudojimą turtingesniu, malonesniu, džiaugsmingesniu..
Humoras
• Praturtina nykią, neįdomią reklamą
• Padidina dėmesį reklamai, daro ją patrauklesnę
• Gali iškraipyti reklamos pranešimo esmę
• Geriau tinka, kai reklamuojama žinoma, mėgstama prekė
• Humoras pagal siužetą turėtų būti susijęs su prekės ženklu
• Netinka tarptautinėms reklamos kampanijoms
Baimė
• naudojama prekėms, skirtoms apsaugoti nuosavybę (1),
• prekėms, kurias naudojant netinkamai, kyla grėsmė sveikatai (2),
• visuomeninėje reklamoje (3).
Emocinis reklamos poveikio komponentas yra nustatomas emociniais santykiais su reklamuojamu objektu, t.y. kaip žmogus žiūri į prekę - su simpatija, antipatija, neutraliai arba piktybiškai. Tai tokios reakcijos, kurios sukelia žmonėms emocinius santykius su reklama, pačiu objektu, galiausiai suformuoja norą ar nenorą pirkti. Psichologija sako, kad daugybė žmogaus emocijų gali būti aprašoma tokiomis būsenomis: meilė, džiaugsmas, laimė, liūdesys, kančia, aiškumas, neapykanta, kaltė ir t.t. Jie išreiškia individualias savybes.Be regimosios, yra dar labai pastovi emocinė atmintis, kuri veikia pagal principą „malonu - nemalonu", „patiko — nepatiko". Nustatyta, kad emocinės atminties poveikis priimti sprendimą daug stipresnis nei kitų atminties rūšių. Specialistai mano, kad simpatija prekei proporcinga reklamuojamos informacijos simpatijai. Psichologai pabrėžia emocinį žmogaus ryšį su jo „aš". Visa, kas supa žmogų, sukelia jam tam tikras emocijas. Būtent emocijos sąlygoja tai, jog tarp potencialių vartotojų atsiranda daugybė emocinių skirtumų. Bet koks reklaminis skelbimas - tai ne tik informacija, tai visų pirma tam tikras kiekis emocijų, asmeniškai patirtų žmogaus, per žiūrėjimo laiką. Emocijos gali būti teigiamos arba neigiamos. Teigiamos emocijos stimuliuoja objektą, kad pasiektų tikslą. Neigiamos emocijos - objekto vengimas, kuris sukelia nemalonią būseną. Daugelis žmonių apmąsto pirkimą, kaip būdą patirti malonumą, atsikratyti blogos nuotaikos. Todėl geras pirkimas visada suteikia žmogui teigiamų emocijų. Jei žmogus neranda sau nieko įdomaus, gali ir nekilti noras apsipirkti. Dažnai reklaminiai skelbimai, kuriami be tikslo sukelti emocines vartotojų reakcijas, sukuria aiškiai neigiamą požiūrį į reklamą. Nustatyta, kad žmonės nesistengia įsiminti informacijos, kuri sukelia neigiamas emocijas. Tai stabdo pirkimą ir atvirkščiai, jei reklamuojama prekė ar paslauga, tai ji gali būti populiari.
Pastebėta, kad daugeliu atveju reklaminiai skelbimai kuriami palengvinti kaltės jausmui, kurį jaučia vartotojai, pirkdami kai kurias prekes. Svarbų darbą atlieka reklamos agentūros, kovojančios su vidinėmis emocijų antipatijomis. Dažnai tai susiję su sudėtingais psichologiniais tyrimais. Labai dažnai neigiamas emocijas sukelia kartojimas. Psichologiškai labai sunku girdėti vieną ir tą patį. Vienodumas nusibosta. Teigiamas emocijas sukelia humoras. Humoro jausmas yra vienas iš specifinių jausmų, kurį sugeba pateikti žmogus, tačiau humoro panaudojimas reklamoje irgi labai delikatus reikalas. Tai kai kuriuos vilioja, o kai kuriuos atstumia. Emocijos charakterizuojamos pagal tris požymių poras: Malonumas - nemalonumas, Įsijautimas — nusiraminimas, Įsitempimas — atsipalaidavimas. Malonumas- nemalonumas jaučiamas dėl kaitaliojimų burnoje skonių taip pat skausmo pojūčių. Įvairios spalvos skatina susijaudinimo arba nusiraminimo būseną. Įtampa arba atsipalaidavimas susijęs su dėmesio procesu. Reklamose žmonės pavaizduoti jauni ir gražūs, vyrai stiprūs, nenuplikę, moterys - nuostabiais plaukais, energingos, veiklios, be celiulitų, be raukšlių veide, laiminga šypsena, nuo jų dvelkia prancūziški kvepalai, jų vaikus lengva nuraminti kokiu nors skanėstu, vyresnio amžiaus žmonės nejaučia jokio skausmo. Kai Lietuvoje ekonominė ir socialinė padėtis nėra lengva, vis daugiau problemų atsiranda, kaip pamaitinti šeimą, įsigyti ir sutvarkyti namus, grįžusios iš darbo moterys neturi laiko net prižiūrėti savęs. Vyrai jaučiasi kalti, kad negali finansiškai gerai aprūpinti savo šeimos. Kyla didelis susierzinimas ir vidinis nuovargio, nepilnavertiškumo jausmas žiūrint į reklamas. Kad patikrintume emocinį reklamos skelbimų efektyvumą, reikia įsivaizduoti tą skelbimą ir nuspręsti, kaip reaguos į tai skirtingų charakterių žmonės, ar bus jiems malonu. Kai kuriamas originalus kūrinys, patiriama emocinė pakilimo būsena - susižavėjimas sėkminga Išvada yra ta, kad reklama turi emocingai patraukti žmones, o ne atstumti. Kad sugundytume vartotoją pirkti, jį reikia sužavėti, parodyti jam naujas galimybes, kurias jis gali turėti, nusipirkęs vieną ar kitą prekę.
Tai reklama, naudojanti emocinį pasakojimo būdą (emocinio turinio elementus).
Pati populiariausia reklamos rūšis. Tačiau mokslinių tyrimų yra mažai. Priežastis – jausmų yra daug, negalima išskirti svarbiausių jausmų.
Jausmai skirstomi į teigiamus / malonius; neigiamus / nemalonius; stiprius/ silpnus.
Emocinės reklamos tikslas – sukurti tvirtą nuolatinę asociaciją tarp prekės vartojimo patirties ir prekės ženklo.
Emocinė reklama paverčia prekės naudojimą turiningesniu, malonesniu, džiaugsmingesniu...
Gali būti ilgalaikė ir vienadienė. Ilgalaikę emocinę reklamą gali taikyti tik rinkos lyderiai, didelės investicijos.
Emocinė reklama turi būti tikroviška, sukelti tokius jausmus, kad įtikintų vartotoją.
Pvz.: You‘re 37 000 feet over the Atlantic and you wish you could sleep. The enginees hum. The Mocard lulls. You feel secure. You feel take care of.

Atgal

Kontaktai

SEO MAMA
Kaunas, Lithuania

© 2009-2023 www.evelinos.info visos teisės saugomos. Visos rinkodaros, marketingo, seo paslaugos

Create a free websiteWebnode