24. Reklamos šūkiai ir jų kūrimo principai. Reklamos šūkio vaidmuo reklamos kampanijoje.

13/07/2012 15:11

Reklamos šūkiai ir jų kūrimo principai. Reklamos šūkio vaidmuo reklamos kampanijoje.
Reklaminis šūkis – reklamos mintis, jos idėja perteikta tekstu, trumpu reklaminiu sakiniu, eiliuota forma. Šūkiai turi reikšti pagrindinę reklamos idėją.
Šūkis turi būti trumpas, aiškus, kalba raiški – tai lengviau įsiminti ir ateityje prekės ženklas bus įvertinamas.
Reklamos šūkis naudojamas reklamos įsiminimo sustiprinimui ir padeda reklamos vartotojui identifikuoti paslaugą ar prekę. Kompanijos ir prekės šūkis kartojamas iš vienos reklamos į kitą, t. y. Šūkis paprastai išlieka tas pats. Tai turi būti įsimintina frazė, skirta galutinai užbaigti reklamos idėją.
Šūkių reikšmė ir vaidmuo reklamoje
1.  Šūkiai – vieni efektyviausių ir pigiausių. Reklaminiai šūkiai nuvertinami be reikalo. Jie vis dar išlieka viena efektyviausių ir pigiausių reklamos priemonių. Reklaminiu šūkiu galima pakankamai pigiai ir efektyviai pranešti apie naują ar tiesiog priminti apie seną gaminį. Tinkamai pavartota trumpa ir įtikinanti frazė – puikus būdas vienu sakiniu pranešti apie save.
2. Palyginti nedideli šios priemonės kaštai lėmė tai, kad ji naudojama mažo biudžeto projektuose. Todėl daugelis televizijoje matomų šūkių nepasižymi originalumu ar įtaigumu. Nepatyrę reklamos specialistai šūkiui nesugeba suteikti estetikos ir subtilumo, o siekis atkreipti auditorijos dėmesį dažnai apsiriboja reklamos tiesmukumu ar net per dideliu agresyvumu. Tokie reklaminiai šūkiai ne tik neatlieka savo funkcijos, o priešingai, mažina prekybinio ženklo vertę, todėl reikia nepamiršti pagrindinių tokios reklamos taisyklių.
Svarbiausi reklamos šūkių reikalavimai. Šūkių ABC
1. Reklaminis šūkis turi reprezentuoti įmonę ar produktą bei būti įsimenamas. Tai reiškia, kad šūkis turi būti trumpas ir originalus, o tą pasiekti yra sudėtinga. Sėkmingoje reklaminėje antraštėje pateikiama visiškai išgryninta informacija. Ji turi būti lengvai suprantama ir, svarbiausia, meniškai pateikta. Tik toks šūkis gali suteikti konkurencinį pranašumą.
2. Dar viena gera jų savybė – lengva transformacija. Tinkamai parinkto šūkio nebūtina kurti iš naujo pakeitus veiklos profilį. Jis turi turėti „kamieną“, prie kurio pridėjus kelis naujus žodžius, jūsų įmonei būtų suteiktas naujas atspalvis.
3. Reklaminių šūkių privalumas yra jų universalumas. Vienu sakiniu galite apibrėžti įmonės tikslus, funkcijas ar pranašumą, pavyzdžiui: „Life’s good - LG “. Arba įkūnyti pagrindines vertybes, su kuriomis bus siejamas jūsų bendrovės prekinis ženklas: „Techniškai tobula. Tobulai paprasta. Sony“. Taip pat šūkiai praneša vartotojams, kad būtent konkreti prekė gali patenkinti jų poreikius, padėti pasiekti tikslą: “Nežiūrėk - patirk! Ypač didelė raiška. LG”.
4. Formos bei konteksto svarba. Labai svarbus gero reklaminio šūkio elementas – forma. Šūkis bus tinkamas tik tuomet, jei pateikta idėja ir žodžių skambesys sudarys harmoningą visumą. Tai tarsi vieno sakinio esė ar eilėraštis, todėl tam reikia pasitelkti ir menines priemones
5. Net ir geriausias šūkis pateiktas vienas yra nieko vertas. Norint, kad jis atliktų savo funkciją, raikia jam suteikti tinkamą kontekstą – aplinką, kurios idėją sukoncentravęs į vieną sakinį, šūkis sukurtų maksimalų įspūdį. Kontekstu gali būti pasirinktas reklaminis klipas, platesnis pasakojimas ar tiesiog nuotrauka. Todėl šiuolaikinės reklamos dažniausiai susideda iš kelių komponentų.
Reklamos kalbos ypatumai
Svarbiausios reklamos teksto dalys: įžanga, pagrindinis tekstas ir šūkis.
Įžangų sakiniai trumpi ir informatyvūs, nes turi patraukti adresato dėmesį, perteikti, kuo naujas reklamuojamas gaminys. Jais konstatuojamas faktas ar situacija („Stulbinančios naujienos“ Siemens; „Jau pagaminta daug gerų dulkių siurblių. Bet nė vieno – geresnio už jį“. Miele), ypatybės ar savybės turėjimas („Philips – geriausias televizorius Europoje“). Kiti įžangos sakiniai – skatinamieji („Žadėkite jai ką tik norite, bet nupirkite!” Ariston), klausiamieji (“Kaip galima išsiurbti tiek daug dulkių iš ką tik išvalyto kolimo?” Philips). Reklama stengiasi kuo arčiau priartėti prie adresato, todėl įžangose pavartojama beasmenių benarių sakinių (“Labas! Dalyvauk mano žaidime” Delma). Ilga įžanga gali pabosti adresatui, todėl vengiama sudėtinių sakinių.
Šūkio, kaip ir įžangos, pagrindinis tikslas – atkreipti adresato dėmesį. Pirmoji sukuria nuotaiką ir yra įvadas į reklamą, antroji – primena ir sutvirtina tai, kas buvo pasakyta įžangoje, apibendrina pagrindinį tekstą arba trumpai ir aiškiai išreiškia pagrindinę reklamos mintį. Daugelis šūkių sakinių konstatuoja faktą (“Skalbimo paslaptys – mūsų rankose!“). Kiti šūkių sakiniai – skatinamieji. Jais adresantas nereiškia intensyvios savo valios, nesiekia išgąsdinti adresato – tai patarimas, kvietimas pabandyti, išmėginti, veikti kartu. („Samsung“. Išplėskime ribas!”). Šūkiams nevartojami klausiamieji ir neigiamieji sakiniai. Geriausiai tinka tokie sakiniai, kurie neturi tiesioginio semantinio priklausymo nuo konteksto. Juos galima vartoti ir per kitas reklamos kampanijas, kai pagrindinis tekstas keičiasi, arba pateikti išorinėje reklamoje visiškai be konteksto. Jie yra virtę savotiškais standartais, kaip patarlės ir priežodžiai.
Pagrindinis tekstas turi perduoti kuo gausesnę informaciją apie reklamuojamąjį daiktą. Tai gali būti pasakojimas ar monologas (“170 laipsnių temperatūroje dėl šiluminio angliarūkštės plėtimosi vyksta krakmolo bei baltymų skilimas, nes kylant temperatūrai keičiasi amilozės ir amilopektino struktūra. Taip iškepamas kanus pyragas. Elektrolux”), dialogas, sukuriantis kasdieninio gyvenimi situacijas (“Šį vakarą eini į pasimatymą su savo svajonių vyru. Pasidarysi šukuoseną, pasidažysi, paryškinsi lūpas, išsiimsi iš spintos suknelę, lengvai ranka perbrauksi, apsirengsi, žvilgtelėsi į veidrodį… ir suprasi, kad neturi jokių šansų… be lygintuvo (Philips)”).
Reklamos sraute svarbu netikėtumas. Darosi aktualu reklamos tekstą praturtinyi ekspresyviu, vaizdžiu kalbėjimu, kuris atkreiptų dėmesį, patrauktų, nustebintų, sudomintų.
Reklamos tekstuose neretai vartojami termininiai naujadarai, norint įvardyti naują daiktą, kurio anksčiau rinkoje nebuvo. Taip pat ieškant lietuviško pakaitalo svetimybei (pvz.: printeris – spausdintuvas, tosteris – skrudintuvas, grilis – kepsninė).
Stilistinis naujadaras – labia retas, netipiškas naujadaras, siekiant didesnio įtaigumo ir ekspresijos (pvz.: ardakcija; ARDO + akcija).
Perdirbiniai- atnaujinant įprastą frazę, frazeologizmą, patarlę, priežodį, citatą ir pan. Netikėtumo, naujumo įspūdis reklamoje (“Bomann. Namų fronte viskas gerai”. Pagal E. M. Remarko romaną “Vakarų fronte nieko naujo”; “Samsung. Gerai ten, kur mes esame”pagal liaudies posakį -Gerai ten, kur mūsų nėra. ).
Žargono daugiausiai pasitaiko paaugliams ir jaunimui skirtoje reklamoje.
Stilistiškai motyvuoti reklamos kalbos nukrypimai nuo normų: į reklamos tekstus besiveržiantis grafinis ženklas &; atvirkščiai parašytos raidės ir kt.
Sintaksinės figūros reklamos tekstuose.
Reklamoje svarbu daryti kalbą gyvesnę, spalvingesnę, spontaniškesnę, didinti adresato emocinę įtampą, sutelkti dėmesį į tam tikrą žodį ar frazę, kuriais siekiama pabrėžti aktualiausią mintį, neįprastai pateikti naują informaciją, įteigti, įtikinti. Įtraukti adresatą į reklamos siužetą taip, kad jis taptų ne tik dalyviu, bet ir savotišku bendraautorium.
Plėtojimo figūros, paremtos žodžių ar frazių kartojimu, išvardijimu, pridūrimu, jų sankaupa, pertekliumi, gausa. Šios figūros labai ekspresyvios, susijusios su veiksmo intensyvumu, atlieka įtaigos ir įtikinimo, emocinio poveikio paskirtį, sulydo reklamos tekstą į visumą. Šios figūros priverčia adresatą įsidėmėti tai, ko nori adresantas. Pvz.: „Techniškai tobula. Tobulai paprasta. Sony“, “Mažiausia skaitmeninė vaizdo kamera. Kokybė ir patikimumas. Sony”.
„Ateina „Samsung“ era – ryškių vaizdų ir skambių garsų era. Era, kai technika įkūnija grožį ir sveikatą.“
Kontrastingų reiškinių gretinimas („Mažas telefonas – daug naujovių“) gali pabrėžti reklamuojamo daikto geriausias savybes ir apibūdinti patį daiktą. („Senų problemų – naujas sprendimas“ Sony).

Atgal

Kontaktai

SEO MAMA
Kaunas, Lithuania

© 2009-2023 www.evelinos.info visos teisės saugomos. Visos rinkodaros, marketingo, seo paslaugos

Make a website for freeWebnode